"Kurang-kurangkanlah daripada suka mengkritik orang, kerana kita kadang-kadang tidak sedar makhluk yang kita kritik diciptakan oleh ALLAH yang maha bijaksana, secara tidak langsung kita mengkritik ciptaan-NYA.Renungkan."

8 Perisian Wajib Usahawan Online




Bismillah.
Assalamualaikum sahabat pembaca budiman. Saya doakan orang yang membaca artikel ini diberkati ilmunya.
Dilapangkan dadanya. Dideraskan rezekinya. Amin Ya Rabb. Semoga ia menjadi saham saya di akhirat kelak.
Tahun 2011 – Fbads Diperkenalkan.
Usahawan seakan menarik nafas lega. Senang kerja kata mereka.
Mana tak lega, kita siap boleh target lagi, siapa yang boleh lihat iklan kita daripada segi umur, tempat, minat, dll.
Sekarang,
Semua produk/servis boleh didapati di internet. Klik, klik. Boleh jumpa. Sangat mudah.
Bukan nak cerita FBads. Saya nak kongsi tool-tool sampingan semasa berurus-niaga. Mungkin sesuai dengan tuan puan, mungkin juga tidak. J
Nak tahu? Jom saya tunjukkan.

1# - Notepad
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian yang percuma. (Klik start – taip ‘Notepad’)
*Khas untuk Window 7.
·         Boleh catat nota semasa baca ebook atau artikel.
·         Senang buka, tak sampai 2 saat.
·         Digunakan untuk rangka ayat jualan.
·         Digunakan untuk simpan, ayat-ayat follow-up.
·         File yang sangat kecil, kurang 5kb. Jimat cakera keras (hard disk).

Kekurangan:
·         Tak boleh ubahsuai perkataan seperti warna, bold, dll.
·         Tak boleh convert kepada pdf.
2# - Sticky Note
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian yang percuma. (Klik start – Taip ‘Sticky Notes’)
*Khas untuk Window 7.
·         Senang rujuk, perisian ini akan melekat di desktop kita.
·         Senang nak copy+paste, icon-icon lawa untuk status Facebook.
·         Boleh tukar-tukar warna. Menarik mata.
·         Senang untuk simpan link URL.

Kekurangan:
·         Laptop akan sedikit berat untuk mula beroperasi.
·         Shutdown sedikit lambat, sebab perisian dikira masih terbuka.
·         Kalau tak pandai susun, jadi serabut.

3# - Snipping Tool
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian yang percuma. (Klik start – Taip ‘Snipping Tool’)
*Khas untuk Window 7.
·         Sesuai untuk crop gambar dekat desktop.
·         Sesuai untuk simpan bukti pembayaran.
·         Sesuai untuk screenshot apa-apa masalah berkaitan software.
·         Fail yang senang dikendalikan. Friendly.

Kekurangan:
·         Tak boleh ubah suai gambar.
·         Tak semua laptop ada. Kalau ada, beruntunglah.

4# - Microsoft Word
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian berbayar tapi biasanya semua laptop ada.
·         Sangat sesuai untuk tulis artikel panjang.
·         Sesuai untuk buat ebook panduan, teknik, tutorial, dll.
·         Boleh ubah suai banyak perkara. (font, warna, gambar, dll)
·         Popular. Kebanyakkan laptop ada. Tiada masalah fail tak boleh buka.
Kekurangan:
·         Memerlukan ruangan cakera (disk space) yang besar. Jika fail besar.
·         Memerlukan masa yang agak lama, jika fail berat.
·         Akan menjadi semakin lambat, jika syarikat Microsoft kemas kini perisian yang terbaru. (yang lama jadi perlahan sedikit)

5# - Microsoft Power Point
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian berbayar, tapi biasanya setiap laptop sudah ada.
·         Sangat sesuai untuk buat pembentangan online coaching.
·         Sesuai untuk rakaman, pemasaran video.
·         Sesuai untuk buat gambar iklan FBads. (Kena tahu teknik).
·         Senang untuk alih-alih gambar, video, audio.

Kekurangan:
·         Perisian yang berat, jika terlalu banyak gambar.
·         Perlukan kemahiran untuk ubahsuai.

6# - Photoshop
Tujuan & Kelebihan:
·         Sesuai untuk mereka yang sukakan bidang design.
·         Boleh digunakan buat minisite.
·         Jika mahir, gambar yang diubahsuai sangat menarik.
·         Digunakan untuk buat ecover ebook. (Jika tahu tekniknya)
·         Boleh buat banner yang bergerak-gerak.
Kekurangan:
·         Perisian ini berbayar. (Kalau pandai boleh dapat percuma)
·         Sukar untuk orang biasa. (Bukan designer)
·         Perisian yang rumit, perlukan kemahiran dan ilmu dalam bidang ini.

7# - Kompozer
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian ini percuma. (Pergi google > taip “Free Download Kompozer”)
·         Digunakan untuk edit HTML.
·         Sangat sesuai buat minisite.
·         Sangat mudah & menarik jika sudah biasa.
·         Boleh buat squeeze page untuk kumpul database.
Kekurangan:
·         Perlukan ilmu dalam bidang HTML.
·         Agak rumit untuk orang awam kendalikan.
·         Silap setting jadi lain.

8# - Filezilla
Tujuan & Kelebihan:
·         Perisian ini percuma. (Pergi Google > Taip ‘Free Download Filezilla’)
·         Digunakan untuk upload fail HTML ke server.
·         Senang dan mudah dikendalikan. (Bagi mereka yang tahu)
·         Sesuai untuk mereka yang ada blog/website.
Kekurangan:
·         Agak rumit untuk dikendalikan orang awam.
·         Perlu ada hosting & domain untuk menggunakannya.
·         Tak sesuai untuk mereka yang kosong ilmu coding.

Itulah 8 tool utama dalam laptop saya. Ada banyak lagi, tapi cukuplah lapan ini untuk uruskan bisnes.
Tuan puan ada perisian lain nak kongsi?

Boleh kongsi di ruangan komen ya. :)











Bagaimana Nak Buat Pahala | Free of charge!





Salam rakan yang disayangi dan dihargai. Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW. Kesyukuran juga dipanjatkan kepada Allah SWT kerana memberi kita ruang kelapangan masa untuk mencari serba sedikit ilmu dan pengetahuan. 


Akhwan dan akhwat hari ini kita melihat dunia begitu besar sebagai tujuan hidup. Namun segelintir sahaja daripada kita yang melihat dunia ini sebagai batu loncatan keredaan Allah SWT. 


          Hari ini saya ingin berkongsi tip mudah peroleh pahala. Opps sekejap. Sebelum itu saya ingin mengajak kalian tarik nafas sedalam-dalamnya. Kemudian hembus perlahan-lahan. Supaya diri kita lebih focus tentang apa yang ingin saya sampaikan.


          Saya tidak berminat untuk menjadikan artikel ini berat dan kompleks. Supaya ia lebih mudah difahami. Bila kita duduk sorang-sorang kita selalu mengelamun. Tip yang pertama nak dapat pahala mengelamun adalah niatkan kita melihat kebesaran Allah SWT. Ucaplah SUBHANALLAH…



Percaya atau tak kita perolehi pahala daripada Allah SWT, insya ALLAH. Akhwan, bila kita renung berapa banyak yang kita sumbangkan kepada Islam. Berapa banyak ilmu yang kita belajar tentang Islam. Kalau belajar pun tak banyak, jangan ditanya tentang mengajar.


Ok. Sekarang saya nak beritahu bahawa setiap guru mengajar & menyampaikan ilmu, kita sebagai orang biasa mendapat tempias pahala. Apa yang seronoknya? Pahala kita sama seperti guru yang mengajar itu tanpa dikurangi sedikit pun. Subhanallah, begitu pemurahnya Allah SWT.


Tak perlu modal, tak perlu duit. Hanya guna kelebihan dalam diri kita untuk mendapat pahala. Caranya ialah kita ‘share’ segala input berkaitan agama dalam Facebook, Twitter, MySpace dan sebagainya. Setiap manusia yang lihat share kita, justeru terlintas menjadi baik. Subhanallah, sepanjang hidupnya membuat kebaikan kita dapat pahala. Haa… Nampak tak Maha Kaya Allah SWT. 



          Akhwan dan akhwat, Allah ni sayang dekat kita. Dia bagi Syurga siapa sahaja yang dia suka. Dengan syarat hambaNya itu ada usaha nak buat baik demi keredhaan Allah SWT. Dalam facebook banyak benda kita boleh share atau tag. Benda ini simple kalau kita tahu. Selepas tu, ada orang tanya. 


“Saya tak pandai agama, macam mana nak share atau post-post dakwah”



          Jawanpannya sahabat, anda hanya perlu ‘like’ page unsur dakwah. Cuba cari page ustaz-ustaz kita contohnya Zaharuddin.net, Dr.Maza, Prof. Dr. Muhaya, Ustaz Zahazan dan banyak lagi. Dekat dalam page diorang banyak cerita fasal dakwah atau kata-kata hikmah. Just click and share. Insya ALLAH saham akhirat kita semakin bertambah.


Jika anda minat kartun, like page-page dakwah santai contohnya Jom baca hadis, mujahid(perkongsian ilmu, jom dakwah, Nahdah Muslim, Like suka-suka jer dan macam-macam lagi. 


          Akhir kata akhwan dan akhwat, moga kita dapat mengambil manfaat sedikit sebanyak daripada artikel kecil ini. Semoga saat ini kita mengorak langkah menuju keredaan Ilahi. Bila lagi nak sumbangkan peranan kita sebagai hamba ALLAH swt. Sekaranglah masanya.



Perkahwinan 'SENGKETA', Angkara siapa?


Perkahwinan Sengketa





Perkahwinan merupakan salah satu jalan utama mengelak kepada berlakunya penzinaan. Alhamdulillah kelmarin, saya dan keluarga pergi menghadiri majlis rewang dan sambutan perkahwinan yang diadakan pada 1 September 2012. 

Kehadiran berhajat untuk meraikan majlis perkahwinan tersebut. Namun ada beberapa perkara yang ingin saya perbetulkan. Saya sedar pengalaman mengendalikan majlis perkahwinan terlalu sedikit berbanding orang yang lebih berusia daripada saya. 

Tetapi saya sebagai orang muda agak segan untuk menegur kekurangan dalam majlis tersebut. Saya berharap kalian yang terlibat dalam apa-apa majlis perkahwinan mengambil berat sedikit-sebanyak input-input yang ingin saya sampaikan.  
Apa saranan Rasulullah SAW tentang majlis perkahwinan?

Saya bawakan sepotong hadis yang diriwayatkan oleh Ahmad, daripada Aisyah r.ha:

إِنَّ أَعْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مَؤُوْنَةً

“Sesungguhnya perkahwinan yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah belanjanya(mas kahwinnya).

Manakala dalam riwayat abu daud dalam kitab nikah; no. 2117 (hakim mensahihkannya) seperti berikut:
خَيْرُ النِّكَاحِ أَيْسَرُهُ

“Sebaik-baik perkahwinan adalah yang paling mudah

Kesinambungan daripada hadis di atas adalah keberkahan dalam hidup berumah tangga. Berapa ramai orang yang bermegah dalam walimatul urus berakhir dengan perpisahan dan masalah rumah tangga. 

Jika pada mula kita tidak menilai mengikut prinsip islam untuk mengurus sebuah majlis perkahwinan, bagaimana kita hendak menerapkan cahaya islam dalam kehidupan. 
Cerita zaman Nabi SAW.
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w. terlihat kesan-kesan warna kuning di baju Abdur Rahman bin Auf r.a (menunjukkan beliau baru berkahwin),
Baginda s.a.w. bertanya: “Apakah ini?”. 


Beliau pun menjawab, aku telah berkahwin dengan seorang wanita dengan mas kahwinnya timbangan emas seberat biji kurma. 

Seraya itu, Rasulullah s.a.w. mendoakan beliau, “Semoga Allah s.w.t. memberkati kamu. Buatlah kenduri, walaupun dengan menyembelih seekor kambing”.[1]

Seorang yang bergelar ‘billionaire’ pada zaman Rasulullah s.a.w. didoakan oleh kekasih Allah s.w.t. dengan keberkatan. Menunjukkan keberkatan ialah kebaikan yang banyak dalam sebuah perkahwinan walaupun mas kahwinnya hanya timbangan emas sebijik kurma. 

Buat apa kita nak gah supaya mendapat pujian manusia sedangkan kita yang merana di penghujungnya. Pelbagai perkara kita buat untuk orang lihat dan puji, namun itu semua hanya seketika. 


Buat apalah mendapat pujian manusia tapi kejian daripada Allah SWT. Moga Allah SWT merahmati kita semua. 

Nasihat daripada hamba yang lemah!

Buatlah majlis perkahwinan yang dianggap paling senang urusannya. Sesungguhnya sifat Rasulullah SAW sepertimana dikhabarkan oleh Aishah r.ha: 

“Sesungguhnya Rasulullah Saw Apabila Diberi Dua Pilihan Maka Baginda Saw Akan Memilih Yang Paling Senang, Selagimana Ia Bukan Benda Yang Mendatangkan Dosa”.

Pakaian pengantin yang agak keterlaluan sedikit-sebanyak mencacatkan kelancaran majlis. Pakaian pengantin yang ‘seksa’ seakan-akan berkemban merupakan satu imej yang jelek untuk dipertontonkan. 

Saya tidak salahkan pengantin seluruhnya, tetapi ibu bapa yang ‘kurang’ taat kepada Allah SWT menjadi asbab musabbab anak menjadi begitu. Apabila solat tidak menjadi tiang seri kehidupan setiap insan, bagaimsaya insan tersebut dapat menyerikan kehidupannya. 

Jika permulaan perkahwinan disertakan dengan kemaksiatan, bagaimana kebahagian boleh terjamin. Allah SWT Maha Adil, Dia melihat hambanya daripada segenap rupa. Jika pola hidup kita sentiasa ke arah kemaksiatan, persoalannya bilakah keberkahan itu akan datang. 

Permulaan bukanlah menjadi penentu pengakhiran hidup.



Namun jikalau tidak diubah sedikit demi sedikit, kemaksiatan itu akan menjadi sebati dan tepu dalam kehidupan. Di dalam Islam walimah (kenduri) itu digalakkan. Hukum menghadirinya pula adalah wajib melainkan beberapa perkara. 

Salah satunya adalah tiadanya pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Justeru, saya menasihatkan diri saya terutamanya, dan kalian semua umumnya, supaya dibuat pengasing balai lelaki dan perempuan. 

            Akhir daripada saya, semoga kita dirahmati dengan upacara yang sederhsaya. Kerja keredhaan Allah SWT bukan pujian manusia. Wallahua’lam.




[1] Dr. Mustafha Bugho, al-Khin, fiqh al-Manhaji.


Mahukan bantuan! Apa masalah paling susah diselesaikan?